Show simple item record

dc.contributor.advisorGómez Bravo, Carlos Alfredo
dc.contributor.advisorÑaupari Vásquez, Javier Arturo
dc.contributor.authorVillar Estrada, Meliza Jacqueline
dc.date.accessioned2019-06-25T20:11:38Z
dc.date.available2019-06-25T20:11:38Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.otherL51.V54-T BAN UNALM
dc.identifier.urihttp://repositorio.lamolina.edu.pe/handle/UNALM/4006
dc.descriptionUniversidad Nacional Agraria La Molina. Escuela de Posgrado. Maestría en Nutriciónes_PE
dc.description.abstractThe objective of this study was to determine the relationship between the level of energy in the feed in the production of enteric methane (CH4) in sheep under a traditional intensive coastal system, using the technique of the sulfur hexafluoride (SF6) marker. Eight castrated male sheep of the Junín breed with an average age of 1.2 to 1.3 years and an average weight of 36.6 ± 4 kg, underwent two treatments in a simple change design, each animal successively receiving all treatments in four successive stages with 2 x 4 factorial arrangement with 4 repetitions. The treatments were two rations, one with a low energy level of 30% non-structural carbohydrates (T1) and another with a high energy level of 50% non-structural carbohydrates (T2), consumption, digestibility and total enteric methane production. measured individually by means of the SF6 plotter ('CH4 tracer') for periods of 24 h., the corresponding CH4 emissions were calculated using the precalibrated PR and the concentrations of CH4 and SF6 were determined by gas chromatography. Enteric methane production was expressed in g./CH4/day and it was concluded that the energy level in the ration did not affect the CH4 emissions, but effects were observed in the intensity of emission with respect to the increase in weight / day , where rations of sheep fed with high energy level were significantly higher, which decreases the negative impact of methane emission by a greater weight gain. In the same way, it was with respect to the emission of enteric CH4 of sheep per unit of consumption, digestible dry matter and the crude energy conversion factor to CH4 (Ym), which is between 9.1 and 8.1%.es_PE
dc.description.abstractEl objetivo de este estudio fue determinar la relación entre el nivel de energía en el alimento sobre la producción de metano entérico (CH4) en ovinos bajo un sistema intensivo tradicional de costa, usando la técnica del trazador hexafluoruro de azufre (SF6). Ocho ovinos machos castrados de la raza Junín con una edad promedio de 1,2 a 1,3 años y un peso promedio de 36,6 ± 4 kg, se sometieron a dos tratamientos en un diseño de cambio simple, cada animal recibe sucesivamente todos los tratamientos en cuatro etapas sucesivas con un arreglo factorial de 2 x 4 con 4 repeticiones. Los tratamientos fueron dos raciones, una con bajo nivel energético de 30% carbohidratos no estructurales (T1) y otra de alto nivel energético de 50% de carbohidratos no estructurales (T2), el consumo, la digestibilidad y la producción total de metano entérico se midieron individualmente por medio del trazador SF6 ('trazador CH4') por periodos de 24 h. ,las emisiones de CH4 correspondientes se calcularon utilizando la PR pre-calibrada y las concentraciones de CH4 y SF6 se determinaron mediante cromatografía de gases. La producción de metano entérico se expresó g./CH4/día y se concluyó que los niveles de energía en la ración no afectaron las emisiones de CH4, pero si se observaron efectos en la intensidad de emisión con respecto a la ganancia de peso/día, donde los ovinos alimentados con la ración de alto nivel energético fue significativamente superior, lo que hace disminuir el impacto negativo de la emisión de metano por una mayor ganancia de peso. De la misma manera fue con respecto a la emisión de CH4 entérico de ovinos por unidad de consumo, materia seca digestible y el factor de conversión de energía bruta a CH4 (Ym) el que se encuentra entre 9.1 y 8.1 %.en_US
dc.description.uriTesises_PE
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional Agraria La Molinaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.sourceUniversidad Nacional Agraria La Molinaes_PE
dc.sourceRepositorio institucional - UNALMes_PE
dc.subjectOvinoses_PE
dc.subjectRacioneses_PE
dc.subjectValor energéticoes_PE
dc.subjectMetanoes_PE
dc.subjectGases de efecto invernaderoes_PE
dc.subjectCarbohidratoses_PE
dc.subjectComposición químicaes_PE
dc.subjectTécnicas analíticases_PE
dc.subjectEvaluaciónes_PE
dc.subjectEfecto invernaderoes_PE
dc.subjectPerúes_PE
dc.subjectMetano entericoes_PE
dc.subjectTrazados SF6es_PE
dc.titleEmisión de metano entérico en ovinos alimentados con raciones de diferente nivel de energíaes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen_US
dc.coverageLima. Perúes_PE
thesis.degree.disciplineNutriciónes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional Agraria La Molina. Escuela de Posgradoes_PE
thesis.degree.nameMagister Scientiae - Nutriciónes_PE
thesis.degree.levelMaestríaes_PE
dc.subject.ocdeNutrición, dietéticaes_PE


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess